Pages

July 19, 2011

Gejala ketika berpuasa

Salam 'alaikum. Rasa sekejap je bulan Rejab, kini Syaaban dan tak lama lagi muncullah Ramadhan. Wahh..Rasa macam tak percaya je. Insya-Allah moga-moga diberi kesempatan untuk memperbaiki dan menambah amal setiap masa. Insya Allah!


Beberapa perkara akan berlaku disebabkan oleh pembuangan toksin dan bahan buangan ketika kita berpuasa seperti nafas berbau, peluh juga berbau, kulitkering bersisik dan gatal, air kencing pekat dan berbau dan mungkin jugakerap kencing, buang air besar selepas beberapa hari berpuasa, sakitkepala, lenguh badan dan demam (kesan toksin keluar dari lemak ke darah,sebelum keluar dari badan), dan mungkin juga berlaku selsema dan kahakserta lendir dan keputihan.Pesanan: Jika gejala ini tidak serius, jangan cuba ubatkan kerana ia akan berhenti dengan sendirinya.


Cara berbuka dan bersahur yang berkesan:
(i) Berbuka dengan buah dan air bertapis yang tidak dimasak (gunawater-filter).
(ii) Solat Maghrib terlebih dahulu bagi memberi peluang perut mencernamakanan
(iii) Makan makanan yang senang hadam dan kurangkan masakan berminyak,berempah dan pedas. Seelok-eloknya makan sayur, tahu dan kekacang.
(iv) Kurangkan kadar makanan dari biasa
(v) JANGAN minum air sambil makan. Insya-Allah jika makan secaraperlahan-lahan, masalah tercekik tidak akan berlaku.
(vi) Minum air putih atau teh herba atau minuman yang mengandungi getahanggur, buah kembang semangkuk dan biji selasih sebanyak yang terminum.Waktu sahur elok makan buah dan susu atau sebarang makanan cecair.

Cara berpuasa yang tidak berkesan:
(i) Makan terlalu banyak (waktu sahur dan berbuka)
(ii) Makan makanan yang pedas dan berempah serta payah hadam
(iii) Makan terlalu banyak daging binatang terutama bagi pengidap batukarang, gout dan alahan.
(iv) Mengulangi makan sepanjang malam.
(v) Kurang minum air pada malam hari atau lebih minum air semasa makan
(vi) Tidur selepas kenyang makan


Makanan yang menjejaskan khasiat puasa kerana mengandungi bahan kimia:
(i)Kopi dan teh.
(ii) Air paip masak yang tidak ditapis.
(iii) Makanan yang ada bahan pengawet, pewarna, perasa tiruan sepertiburger, sosej, mee segera, air tin & kotak, air squash, nugget danseumpamanya
.(iv) Makanan masin perlu dielakkan semasa berpuasa kerana ia menyebabkanair bertakung dalam badan (water retention)
(v) Merokok


Fasa-fasa puasa yang berjaya: 
Fasa pertama (2-3 hari): Perut akan terasalapar, badan cepat letih, cepat marah kerana kadar glukosa dalam darahrendah 
Fasa kedua (3-14 hari): Kurang selera makan, senang gelap mata,nafas berbau, lidah menjadi putih atau berdaki manakala badan menjadi lesu.
Fasa ketiga (14-akhir puasa): Lidah menjadi bersih, nafas hilang bau,selera makan baik, tenaga mula pulih dan kadar glukosa menjadi normalkembali. 


Di fasa ini juga mental, emosi dan badan semakin optimum dan dirimenjadi orang baru. Keadaan puasa begini hanya dicapai oleh mereka yangbenar-benar mengawal makan dan minum supaya proses asidosis dan ketosis didalam badan berjalan lancar.


Amalan hari raya yang merosakkan manfaat puasa:
(i) Makan banyak (terutamanya daging, berempah, berlemak dan berminyak)
(ii) Makan kerap
(iii) Kuih-muih yang payah dihadam
(iv) Air yang mengandungi pewarna, perasa tiruan


Manfaat puasa yang berkekalan:
(i) Kurang makan kerana perut dah kecut
(ii) Kesihatan bertambah baik


Sabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: "Ada banyak orang yang berpuasa tetapi ia tiada memperolehi dari puasanya itu, selaindari lapar dan dahaga (yakni tiada mendapat pahala)"

No comments: